Борці за волю України

2013-10-13

Пустомитівська районна бібліотека для дітей

Зродились ми великої години
В пожежах війн і полум’ях огнів.
Плекав нас біль по втраті України,
Кормив нас бунт і гнів на ворогів.
І ось ідемо в бою життєвому
Тверді, міцні, незламні, мов граніт,
Бо плач не дав свободи ще нікому,
А хто борець – той здобуває світ.

14 жовтня люди в усьому світі, що пам’ятають хід подій 40-х років в Україні, відзначають день створення УПА. Це свято збігається з історичним козацьким святом Покрови.
Нам не можна забувати про героїчну боротьбу славних синів і дочок нашого народу, про їх жертовність та вклад у здобуття незалежності України, про їх боротьбу з нацистськими та більшовицькими окупантами.
Українська Повстанська Армія виникала для захисту населення від примусового виселення в Німеччину, концтаборів, спалення сіл і свавілля гестапо. А зі зміною окупанта, вони виступили проти ГУЛАҐу, НКВД, колгоспів, знищення церков. Вони боролися заради нашої свободи.

Воїни УПА залишали свої домівки, батьків, дружин і дітей, жертвували своїм добробутом і повноцінним життям. Натомість вони йшли в ліси, переховувались в криївках, недоїдали і недосипали, для того, щоб стати до бою з ворогом. Проти них були кинуті найкращі сили двох найстрашніших режимів світу. Вони знали, що йдуть на вірну смерть, але продовжували боротись. І їхні тіла ще досі спочивають в лісах у безіменних могилах.

Пустомитівська районна бібліотека для дітей

Вони боролись щоб, якщо не перемогти, то хоча б стати прикладом самопожертви і патріотизму для наступних поколінь. Своїм прикладом вони підготували ґрунт для здобуття незалежності України.
Це сторінки з нашої історії, які нізащо не можна забувати, приховувати чи замовчувати, виривати з підручників. Нам слід пам'ятати, з гідною пошаною ставитись до ветеранів, об'єктивно та неупереджено досліджувати минуле.

Від щирого серця вітаємо всіх ветеранів УПА, висловлюємо вдячність за самопожертву та відданість українському народу! Бажаємо міцного здоров'я, щастя та життєвої наснаги на многая літа!
Патріотичну годину "Борці за волю України" ми провели з учнями 3 А класу Пустомитівської ЗОШ №1 1 -3 ступеня та їхньою вчителькою Поліщук Мар'яною Володимирівною.

Кiлькiсть переглядiв: 317

Коментарi